Vad är psykologbemanning och hur fungerar det?

Vad är psykologbemanning och hur fungerar det egentligen? Enkelt förklarat finns bemanningsföretag inom vårdsektorn som hyr ut olika kompetenser för olika uppdrag. Det är egentligen inte krångligare än det låter, så behöver din verksamhet hyra en psykolog, eller är du som psykolog intresserad av information kring detta finns mer att läsa nedan.

Om psykologbemanning

Psykologbemanning kallas det när ett bemanningsföretag hyr ut psykologer på uppdrag. Ett sådant behov kan till exempel uppstå under en föräldraledighet eller en rekryteringsprocess men det går även att använda sig av psykologbemanning under längre perioder än så, exempelvis om det är svårt att hitta rätt kompetens till en ledig tjänst. Uppdragen kan variera på många olika sätt och det brukar finnas psykologer tillgängliga med kort varsel om så önskas.

För den som vill rekrytera

För sjukhus, hälsocentraler och andra vårdinrättningar som är intresserade av psykologbemanning finns bemanningsföretag som erbjuder intresseanmälan direkt på nätet. Genom att skicka in en sådan kommer företaget sedan ta kontakt och ett eventuellt samarbete kan påbörjas.

Företag som arbetar med psykologbemanning har som sagt ofta många psykologer med olika erfarenhet och inriktningar tillgängliga och det brukar vara relativt enkelt att hitta någon som passar för uppdraget.

För psykologer

För den psykolog som vill arbeta inom bemanning kan en intresseanmälan skickas in på nätet på ungefär samma sätt. Det enda som skiljer är egentligen vilka uppgifter som ska fyllas i och det kan till exempel se ut så här:

  • Din yrkesroll
  • Året du tog examen
  • Namn och kontaktuppgifter

När ansökan har inkommit till bemanningsföretaget sker en första kontakt. Känns allt rätt för båda parter kan ett samarbete inledas och bemanningsföretaget hjälper till att hitta passande uppdrag.

Bra att veta är att det finns möjlighet att själv påverka arbetssituationen. Du kan till exempel själv välja arbetsmängd, var i landet du kan tänka dig att jobba samt vilka typer av uppdrag du kan tänka dig – exempelvis bara längre uppdrag.

Som konsult, som det kallas för den som arbetar på detta sätt, är det dessutom enkelt att själv se tillgängliga uppdrag. Bemanningsföretaget är sedan behjälpliga med alltifrån kontakt med uppdragsgivaren, till att eventuellt hjälpa till att lämpa ett lämpligt boende om det skulle behövas. Det är vanligt med en personlig kontaktperson för att snabbt få stöd och hjälp vid behov.