En redovisningsbyrå förenklar din redovisning

Redovisning och bokföring kan ta upp mycket tid. Det är många lagar och regler att hålla reda på och det är lätt att den här arbetet tar värdefull tid och energi från andra viktiga bitar inom ett företag. För att underlätta det här arbetet kan man antingen välja att anlita en redovisningsbyrå eller se till att själv vara väl insatt i allt vad redovisning innebär. Det är också viktigt att hålla sig uppdaterad om förändringar och nyheter i de lagar som reglerar redovisning och bokföring.

Tips för en enklare bokföring
Det allra viktigaste för att underlätta redovisningsarbetet är att hålla alla papper i god ordning. Då kan du snabbt klara av den löpande bokföringen och även enkelt gå in i böckerna och ta fram de poster du behöver. Skulle något ha blivit fel kan du dessutom utan problem leta fram även de registreringarna. Att hålla bra ordning på alla papper kan spara väldigt mycket tid, ork och pengar. Det är väl värt att lägga en slant på praktiska förvaringsmappar, vare sig du sköter bokföringen själv eller väljer att anlita en redovisningsbyrå. Det är också viktigt att inte skjuta upp registreringen. Dels för att lagen säger att man inte får vänta onödigt länge med det, men också för att det blir färre poster att bokföra. Samlar man alla verifikationer på hög kommer arbetet ta längre tid och det kommer att kännas mycket jobbigare. Sköter du din bokföring själv är det väldigt bra att bestämma en dag och en tid då du ska göra den. Detta ökar chansen att arbetet faktiskt blir gjort. Den här metoden går även att använda för den som väljer en extern tjänst. Bestäm en dag i veckan eller månaden då du skickar dina verifikationer. Något som underlättar ytterligare är att sköta all registrering via ett bokföringsprogram. Det effektiviserar registreringen så att den går snabbare samtidigt som det minskar risken för att räkna fel. Ibland sker det ändringar och uppdateringar i lagstiftningen som rör redovisning och bokföring och det är väldigt viktig att hålla sig uppdaterad och informerad om detta. Ta därför för vana att regelbundet besöka Skatteverkets hemsida där de lägger upp all information om eventuella förändringar. Varför inte göra detta den dag du har bestämt att sköta den löpande bokföringen?

Kom ihåg att det, beroende på bolagsform, alltid är ägaren, vd:n eller styrelsen som har ansvaret för att redovisningen sköts korrekt. Detta gäller även om du har anlitat en extern redovisningsbyrå. Se därför till att ha regelbunden kontakt med dem så att du får den information du behöver. Många byråer levererar rapporter över den gånga registreringsperioden så att du enkelt kan överblicka den ekonomiska situationen. Dessa rapporter kan självklart anpassas till just dina behov och du kan få extra information om utvalda delar. Även om du inte sköter redovisningen själv är det bra att ha grundläggande kunskaper i området eftersom du själv är ytterst ansvarig.