Två olika tryckregulatorer för gasolgrillar i Norden.

Med tanke på att semestersäsongen är i antågande och husvagnarna snart tar över riksvägarna kan det vara bra att komma ihåg att se över den bärbara gasolgrillen som även skall med ut på resan.  För dig som tar med dig din gasolgrill på din norden runt campingresa är det ännu mera viktigt att komma ihåg att de i Norden finns generellt sett två olika sorters gasolflaskor för gasolgrillar och därför även två olika tryckregulatorer (wikipedias förklaring kan du läsa här: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tryckregulator).

I Sverige använder vi oss traditionellt av den sorten som man skruvar på gasolflaskan från sidan av flaskkorken  medan ventilen  i nästan alla andra Nordiska länder är placerad högst upp på gasolflaskan och tryckregulatorn bara trycks på, inget skruvande alltså. Ventilen som reglerar gasolflödet vid denna typ av regulator visar tydligt en bild på en låga då ventilen är öppen och en bild på antingen en låga med ett sträck över eller ingen låga alls då ventilen är fast.  Det kan alltså vara lönt att kontrollera hurudan anslutning du själv har ifall du är på väg på camping utanför Sverige och tar med dig din gasolgrill men inte gasol.

Som tur finns de olika tryckregulatorerna att köpa på nätet för några tiolappar så det kan vara värt att investera i en regulator av inte traditionell svensk sort om du är på väg över till t.ex. Finland på husvagnssemester. För vad är nu värre än att få semestern förstörd av en så tråkig sak som att inte grillen fungerar och man måste värma både biffar och grillkorvar  i stekpannan.

Tryckregulatorer och grillar kan man köpa från exempelvis www.Egrillen.se, där säljs även tryckregulatorer som fungerar i de andra Nordiska länderna.