Skötbord till allmänna och offentliga toaletter

Toaletter i den allmänna och offentliga miljön är ett naturligt inslag i parker, köpcentrum och stadskärnor. Förutom tillgång till handikapptoaletter bör det också finnas tillgång till skötbord. För vem har inte stått med en bebis eller mindre barn som är akut behov av en toalett, och därmed också ett skötbord?! Nöden har ju nämligen ingen lag, oavsett ålder. Det är därför också viktigt att ha skötbord till allmänna och offentliga toaletter. Det tillhör nog inte heller en förälders favoritsyssla att byta blöja på sitt barn på en offentlig toalett. Det är inte varken speciellt trevligt eller hygieniskt att behöva använda golvet, sin egen vagn eller liknande när man behöver byta på sitt barn.

Allmänna och offentliga toaletter kostar oftast en liten slant, medan det i vissa områden eller städer är gratis. Ibland är toaletter med skötbord gratis att använda. Även öppettiderna på toaletterna kan skilja sig åt, beroende på vart de är placerade. Många anser det ibland ofräscht att besöka en offentlig toalett även om man inte använder ett skötbord, men faktum är att de städas relativt ofta. Flera gånger i veckan sker oftast städningen av dessa, och kan även vara fler gånger om det till exempel är ett evenemang i det område där toaletten står.

Skötbord behöver fungera säkert

De skötbord som ska placeras i allmänna och offentliga toaletter, ställer helt andra krav än de ofta enklare modeller av skötbord man kan köpa och använda hemma. Bland annat krävs det att skötbord i en offentlig miljö håller längre och bättre, har en bättre kvalitet samt att de är så pass ergonomiskt utformade att i stort sett varenda människa kan använda dem. Det finns också skötbord i olika utföranden: de som fästs i väggen och enkelt kan fällas ner vid behov, de som står på golvet och de som till och med kan både höjas och sänkas.

Det är också en fördel om toaletter med skötbord placeras så att det är unisexa, det vill säga att de finns på både herr- och damtoaletter. På det viset kan en förälder oavsett kön, ta med sitt barn och byta blöja på ett skötbord på en allmän och offentlig toalett.