Bröllopsmat

Som på många andra tillställningar är maten och drycken något av det viktigaste och något som de flesta ser fram emot. Beroende på er budget finns det olika alternativ att fixa bröllopsmenyn. För er som vill dra ner på kostnaderna kan det vara bra att överväga om ni kan göra något själv. Många maträtter går att förbereda. Om ni är väldigt många gäster kan det dock bli svårt att själv laga maten då ni förmodligen inte har tillgång till ett jättestort kök.
Att använda sig av cateringfirmor är vanligt inför bröllop och det finns många skickliga och omtyckta företag att välja bland. När det kommer till att bestämma bröllopsmenyn finns det många saker att tänka på. Bland annat om ni ska ha något särskilt tema. Vissa bröllop serverar trerätters vid bordet, medan andra bröllop har en lyxig och stor buffé där gästerna själva hämtar sin mat.

Förrätt

Till förrätt är det vanligt att bjuda på något med skaldjur, det känns extra festligt. Toast Skagen är såklart en populär klassiker, men om ni inte gillar skaldjur finns många andra bra alternativ, exempelvis en vällagad och fräsch gazpacho, en kall tomatsoppa med goda grönsaker. Till varmrätt, beroende på vad ni själva gillar, kan det passa med allt från kött och fisk till en god vegetarisk rätt. Om ni kontaktar några olika cateringfirmor kan ni ofta få bra tips på vad som kan passa samt vad deras kök har att erbjuda. Kom ihåg att fråga era gäster om det finns några allergier ni behöver ta hänsyn till.

Drycken

Drycken är viktig under ett bröllop. Dock kan det bli lite väl dyrt att köpa äkta champagne till alla gäster. Det finns många bra alternativ på mousserande viner som inte är särskilt dyra. Även vinsorten Cremant från Frankrike är otroligt prisvärd och smakar i stort sett som äkta champagne då den tillverkas på exakt samma sätt fast i en annan region. Ett bra tips för att spara in pengar på drycken är att köpa bag-in-box viner istället för flaskor. Dessa är i regel billigare och du kan alltid hälla upp vinet i fina glaskaraffer så slipper du den fula kartongen.