Är diamantörhängen värda att köpa?

Sett till hur mycket diamanter kostar så skulle svaret på frågan vara gjutet och i form av ett nej. Kort sagt; ser man till priset för ett par diamantörhängen och väger i risken i att man tappar dem så finns det inget värde. Men, vi driftar oss ändå till att säga ja. Detta av den anledningen att de är extremt vackra – oavsett vilket typ av diamantörhänge man väljer så är det något som gör att man sticker ut, att man skiljer sig från den grå skaran och att man vid både vardag och vid speciella fester kan se betydligt mer inbjudande ut. Dessutom så är det extremt lätta att matcha; ett par snygga diamantörhängen går alldeles utmärkt att bära till en skjorta och jeans som de gör om man har en snyggare balklänning.

Men; så var det hållbarheten. Hur länge håller egentligen ett diamantörhänge? För alltid, höll vi på att säga – men helt taget ur luften är ändå inte det påstående. Ser man till en diamant i sig så ska man nämligen veta att det handlar om världens hårdaste naturmaterial. Du kan ta en spik och dra efter kanten på en diamant utan att någon repa överhuvudtaget syns. Det enda som kan repa en diamant – det är en annan diamant (rådet är således inte att gnugga ett diamantörhänge mot det andra). Diamant mäter i på 10 på den så kallade Mohs Skala gällande hårdhet – och denna skala går just till 10.

Det man ska vara försiktig med är istället klorna som fäster diamanten i örhänget; det är där den stora skillnaden ligger mellan en sämre modell och en bättre sådan. Som inom allt annat så får du nog vara beredd på att gå upp lite prismässigt för att få ett diamantörhänge som håller och står emot tidens tand. Något som det definitivt är värt.

Så; svaret på frågan om huruvida det är värt att köpa diamantörhängen eller ej blir alltså följande: det är definitivt värt det – men se till att addera några hundra- eller tusenlappar för att få god kvalitet och så att du verkligen vågar använda dem. Att köpa ett par bara för att placera i smyckeskrinet är ingenting vi rekommenderar överhuvudtaget. Vi anser att vackra smycken är till för att bära och att man själv – genom research, genom att fråga juvelerare och guldsmeder – får se till att köpa örhängen (eller andra smycken med diamanter) som håller i vardagen.