Sverige har under en längre tid gått från att vara ett land med stora industrier till ett land där arbeten inom offentlig sektor, vård- och omsorg och olika branscher som rör internet blivit de största arbetsgivarna. Naturligtvis finns det fortfarande kvar industrier i Sverige; men det är inte som förr där man nästan var garanterad ett arbete på den lokala fabriken då man slutat skolan.
Att många svenska företag flyttat sina fabriker och sin produktion utomlands har gjort att den egna initiativförmågan blir allt viktigare och detta är också något som ständigt poängteras i politiska debatter. Ledare för de stora politiska partierna verkar nämligen synnerligen överens om att egna initiativ rörande arbeten ska premieras och uppmuntras genom skattelättnader; man ska som ung kunna starta ett egen företag utan att riskera att bli bankrutt per omgående.
En bra väg att gå och kanske är detta vägen att gå för att lösa den oroväckande trenden rörande vår höga arbetslöshet bland yngre människor. Det som dock även – utöver skattelättnader – borde tillkomma är enklare regler att följa. Menas med detta är att onödigt många mindre företag har stora problem med att sköta exempelvis sin bokföring och därmed riskerar hela sin verksamhet och att tydligare – och lättare – regler säkerligen skulle stoppa detta. Om man exempelvis tar en målare i Stockholm som exempel så kan ju denna vara hur skicklig som helst på sin primära uppgift – att måla – men inte ha en aning om hur han ska sköta sin bokföring och därmed riskera väldigt mycket.
Ekonomisk brottslighet – medveten eller inte – är inte direkt något som staten ser mellan fingrarna på och då bokföring är något som måste skötas så har vi även här ett problem. Det är oacceptabelt att en målare i Stockholm ska riskera dryga böter eller till och med fängelse enbart för att han inte klarar av att sköta sin bokföring. Staten måste här ta fram tydligare regler och underlätta för de mindre företagen om man vill nå den där egna initiativförmågan man talar så varmt om; det fungerar inte att många personer sitter och håller igen och inte vågar öppna eget enbart av rädsla för pappersarbete.
Bokföring måste skötas
Företag har bokföringsplikt och måste redovisa sina inkomster och sina utgifter och här ska man direkt säga en sak också; det är inte så svårt att sköta om sin bokföring och det finns hjälp att få om man är osäker. Numera behöver du heller inte betala så mycket pengar för det – det finns väldigt många säkra och effektiva hjälpmedel på internet som går alldeles utmärkt att använda sig.
Naturligtvis kan det säkraste alternativet vara att kontakta en bokföringsbyrå i den staden man bor i och låta denna ta hand om detta pappersarbete. Den målare i Stockholm vi hade som exempel kan utan tvekan – och till en relativt billig kostnad – kontakta en sådan och därefter i lugn och ro fokusera på sin egen kärnverksamhet.
Detta är också det bästa sättet och innebär att man som företagare på ett helt annat sätt kan vara trygg med att inga oegentligheter sker; man tar – som det så vackert heter – på sig både livrem och hängslen gällande sin bokföring. Det många inte tänker på här är att även denna redovisningsbyrå faktiskt kan hjälpa till rent ekonomiskt också och exempelvis hitta avdrag man är berättigad till och som man själv inte tänkt på. Något som definitivt inte är ovanligt gällande mindre företagare.
Skatteregler och annat är – som vi sa ovan – väldigt luddig och i många fall svåra att förstå sig på. Att då anlita en redovisningsbyrå som sköter bokföring och allt annat som rör företagets pappersarbete kan vara en väldigt god investering och kan framförallt ge ett helt annat lugn och mod.
Välj en redovisningsbyrå efter din egen storlek
För att underlätta valet av en redovisningsbyrå så kan man utgå lite från sitt eget företags storlek. Det vi menar här är att en målare i Stockholm som har en person anställd – exklusive sig själv – kanske bör hitta en redovisningsbyrå som är av det lite mindre slaget. Samma sak om han har över trettio anställda och då åt det motsatta hållet i form av en lite större redovisningsbyrå. Det handlar alltså lite om hur stor omsättning man har och hur mycket man är beredd att betala för att få sin bokföring omhändertagen på ett korrekt sätt.
Har man hög omsättning så kanske man ska sikta på en välrenommerad byrå som klarar av att hantera alla siffror och har en god vana av att jobba med större företag. För företag med mindre omsättning så räcker det ofta med att det finns en kunnig person på redovisningsbyrån som klarar av jobbet.
Som sagt här; huvudsaken är att man tar den hjälp som finns tillgänglig och att man ser till att försöka utveckla en relation som sträcker sig över tid. Som företagare kan en god relation med sin redovisningsbyrå vara något som innebär ökad likviditet i form av – som vi sa ovan; avdrag och andra tips som man helt missat.
Hur ser framtiden ut?
Vi får här hoppas att Sverige som land börjar fokusera på dessa frågor och ser till att reglerna ändras och blir lättare att följa. Vi man aktivt skapa fler företagare så måste man också se till att det finns hjälpmedel att få och att man avdramatiserar hela ordet bokföring.
Det måste bli lättare, tydligare och kanske innehålla mindre risker än i dagsläget. Det vi menar här är att man måste skilja lite mellan äpplen och päron; en mindre målarfirma i Stockholm som misslyckats med sin bokföring är kanske inte det som man primärt ska jaga. Det finns ekonomisk brottslighet av betydligt värre slag än så, eller hur?
Ska vi klara av att ta steget fullt ut att gå mot en mer individualiserad arbetsmarknad så måste också reglerna bli enklare och uppmuntran måste ges från staten – först då kommer vi att nå nästa nivå.