Ska ni på klassresa med en äldre klass som går i gymnasiet eller de senare åren på högstadiet? Kul!
Alternativen för en klassresa blir mycket fler när man kommer upp lite i åldrarna. För yngre barn kan man inte åka längre än att en förälder kan komma och hämta ett barn, ifall någon skulle få hemlängtan.
När barnen kommer in i tonåren kan man åka längre, kanske till och med utanför landets gränser. På gymnasiet är det såklart inga problem att åka på en längre resa och hela världen öppnas helt plötsligt upp. Ett bra tips är att låta eleverna bestämma några potentiella resmål och resetips och sedan rösta i klassen. Sedan kan man få fram några toppkandidater bland städer man vill resa till och därefter kan läraren i samråd med eleverna bestämma vad som passar bäst.
Det kan vara smart att åka på resan med ett särskilt syfte, till exempel att klassen ska lära sig om en stads historia eller lära sig bättre engelska. Då kan det vara en god idé att välja stad utifrån det. Om ni till exempel läser om andra världskriget eller nutidshistoria överhuvudtaget, vad bättre än att åka till Berlin, där man kan se spåren av såväl första och andra världskriget som kalla kriget-tiden och murens fall? Eller om ni ska åka till ett engelskspråkigt land kan ni antingen åka till England och få lite mer lättbegriplig engelska eller åka till Wales och ge eleverna en riktig språklig utmaning!
Hur som helst, ska ni resa med en äldre klass är det bra att välja ett resmål med lång historia. Ska ni till en storstad, välj då med fördel Rom, Paris, London eller någon annan av de ”eviga städerna”.