Hitta mopeddelar

Precis som med bilar kan det vara en djungel för den inte helt insatta när det kommer till moppedelar och hur man ska böra sig åt för att få tag på de bästa reservdelarna. Är du insatt i ämnet kan du enkelt surfa runt på nätet och beställa hem de reservdelar du behöver och sen gå ut till garaget och montera ihop dem. För den som inte är lika insatt kan det vara bra att ringa en verkstad, alternativt åka dit och berätta exakt vad du har för modell och märke och gärna visa bild i telefonen på det du behöver få bytt.

Så vilka delar behöver bytas? Ja, praktiskt taget alla kan komma att behöva bytas. Det beror självklar på mopedens ålder, hur länge du kört med den och vad för typ av årsmodell och märke. Olika modeller har olika svagheter, hos vissa kanske tändstiftet ger upp snabbt medan andra använder en form av däck som slits ut snabbare än andra.

Vilka reservdelar behövs

Många sajter erbjuder helhetslösningar där du kan köpa i princip hela din moppe på nytt. Knappt en reservdel saknas och de erbjuder även nästan alla märken. Startrelä, bromsar, cylindrar, lyktor, blinkers, framlyktor, batteri, förgasare, el-delar, bromsar, bromsskift, bromscylindrar, larm, mätare, tändstift, tändstiftstillbehör, luftfilter, munstycken, kopplingsfjäder, drevtillbehör, kedjor, tryckfjäder, kolvar, topplock, dekaler, chassi, hjälmar, glasögon, styre, pedaler, remmar, blinkers, däcktillbehör, ventiler med mera med mera.

Det finns även gott om butiker och verkstäder som erbjuder tjänster dit du enkelt kan köra din moppe, få den besiktigad och dina skadade delar bytta. Proceduren är egentligen inte särskilt annorlunda jämfört med bilar. Det är dock bra om du har viss koll på vad din moppe behöver, även om de allra flesta verkstäder är professionella, stolta yrkesutövare och många om att behålla sina kunder finns det tyvärr, precis som inom alla andra yrkeskårer, folk som gärna ser chansen att tjäna ett par tusenlappar extra på en osäker person som inte riktigt vet vad som behövs.

Tips för att undvika att råka ut för detta är att ta med en kunnig kompis. Du kan även googla i förväg vad en viss sak bör kosta så att du i alla fall har en uppfattning om vad som är rimligt. På så sätt kan du argumentera om verkstaden vill ha tre gånger så mycket betalt när du är där och visar upp din moppe.