En bricka med ost och charkuterier är inte komplett utan en variation av ostar som representerar olika smaker, konsistenser och stilar. Men det kan vara svårt att veta vilka varianter du ska välja i den stora och snåriga djungeln av alternativ. Nedan presenteras därför några populära typer av ostar till ostbricka som du med fördel kan välja.

Dessa är några trygga val av ostar till ostbricka

Dessa är några av de mest populära och lämpliga alternativen inom kategorin ostar till ostbricka:

Hårda ostar

Våra förslag på hårda ostar är:

  • Cheddar. Denna populära engelska ost finns i många varianter, från mild till extra lagrad. Cheddar är en mångsidig ost som passar bra med både söta och salta tillbehör samt olika typer av kex.
  • Gruyère. Detta är en schweizisk ost med en nötig och lätt söt smak. Gruyère gör sig därför utmärkt på en ostbricka. Den smälter väl i munnen och passar fint med frukt- och nötkex eller söta marmelader.
  • Parmesan. Denna italienska ost har en stark och smakrik karaktär, vilket gör den till en utmärkt kontrast till mildare ostar. Parmesan kan serveras i bitar eller rivas över kex och passar särskilt bra med salta tillbehör och robusta kex.

Mjuka ostar

Några exempel på lämpliga mjuka ostar är:

  • Brie. Detta är en krämig och mild fransk ost med en karakteristisk vit skorpa av mögel. Brie är en klassiker på ostbrickan och kan kombineras med både söta och salta kex samt frukt, honung och nötter.
  • Camembert. Detta är ett annat mjukt alternativ från Frankrike. Camembert har en liknande konsistens som brie men en något kraftigare smak. Den passar utmärkt med fruktig chutney, örtkryddade kex och färska fruktbitar.
  • Chevre. En mild och krämig getost som finns i flera varianter, från färsk till lagrad. Chevre är särskilt läcker med honung, fikon eller bär, och den kan serveras på kex eller små brödbitar.

Blåmögelostar

Inom kategorin blåmögelostar rekommenderar vi dessa ostar till ostbrickan:

  • Gorgonzola. Denna italienska blåmögelost är känd för sin skarpa och pikanta smak. Gorgonzola kan vara len och krämig eller fast och smulig beroende på lagringstiden. Den passar bra med söta kex och kontrasterande tillbehör som honung eller päron.
  • Roquefort. Detta är en klassisk fransk blåmögelost med en kraftig, kryddig smak och en smulig konsistens. Roquefort balanseras väl av sötma från frukt och marmelad samt nötiga kex.
  • Stilton. Denna engelska blåmögelost är känd för sin rika och krämiga smak. Stilton är utmärkt på en ostbricka och fungerar särskilt bra med kex som innehåller torkad frukt och nötter.