Du behöver inte ha en hunds doftsinne för att veta vilka parfymer som funkar och inte. Det kan dock vara svårt att hitta en perfekt damparfym till dig själv eller någon i din närhet. Med ett stort urval av parfymer att tillgå hamnar man lätt i ett läge där det är svårt att bestämma sig för en enskild produkt. Det hjälper förstås inte heller att alla kända varumärken pushar ut nya dofter på marknaden i parti och minut.

Så hur ska man då gå tillväga för att välja en väldoftande damparfym? Nedan får du några tips som förhoppningsvis kan hjälpa dig på vägen.

Så sticker en riktigt bra damparfym ut från mängden

När du är på jakt efter den perfekta doften kan det ibland vara svårt att urskilja de mest väldoftande parfymerna från de som bokstavligt talat stinker. Det räcker nämligen inte med att bara sniffa lite lätt på parfymen.

En bra damparfym bör vara välbalanserad när det kommer till kompletterande dofter. Den bör även matcha din (eller din närståendes) personlighet. Vad gäller balans är en tumregel att essentiella oljor ofta presterar bättre än syntetiska sådana.

Testa systematiskt flera olika dofter

Om du känner dig osäker på vilken sorts doft som verkligen tilltalar dig (eller den tilltänkta mottagaren av parfymen), kan det hjälpa att hålla utkik efter doftfamiljerna. Såväl damparfymer som parfymer för män delar ofta samma modeord på detta område, såsom kryddig, träig, orientalisk, fräsch, fruktig, citrus och blommig.

Med hjälp av dessa enkla beskrivningar av dofter kan du relativt enkelt välja en utgångspunkt. Därifrån kan du sedan leta efter noter, såsom jasmin, bergamott eller ros. Välj de noter som du själv gillar och begränsa på så sätt urvalet.

Värt att känna till är att du inte bär använda andra parfymer eller doftsatta produkter på kroppen när du testar parfymer. Dessa kan nämligen förvilla dig genom att förändra det sätt på vilken en viss damparfym luktar. Du bör även testa parfymen på din hud för att se hur den utvecklas och huruvida den matchar din (eller mottagarens) personlig. Testa inte heller fler än kanske tre eller fyra dofter i taget.