Info

Vad är en infraröd bastu?

En infraröd bastu är en ny typ av bastu. Den anses vara energisnålare, och av vissa även mildare och bekvämare än den traditionella torrbastun. Den infraröda bastun fungerar genom att ljusstrålar värmer upp kroppen direkt. De ljusstrålar som används i en sådan bastu är just infraröda strålar. De finns naturligt i solens strålar och är väldigt värmande, men är helt ofarliga. Anledningen till att somliga anser att den infraröda bastun är något mildare än den traditionella torrbastun är att luften i en infraröd bastu bara värms upp till mellan 40 och 60 grader, medan kroppen kan kännas många gånger varmare på grund av de infraröda strålarna. Det gör också att luften inne i bastun känns skönare och enklare att andas.

Infraröd bastu jämfört med andra typer av bastur
Förutom att den infraröda bastun anses vara ett energisnålare alternativ än andra typer av bastur, vilket är mycket bättre för miljön och för klimatet, så finns det många andra fördelar med en infraröd bastu, och framför allt hälsorelaterade fördelar.

Infraröd bastu – Hjärta och kärl

Att bada bastu i en infraröd bastu är särskilt bra för hjärtat och blodkärlen i kroppen och den temperatur som nås i en infraröd bastu, mellan 40 och 60 grader, är relativt riskfritt för personer med hjärtproblem. När man har vistats i bastun et tag och kroppen har blivit upphettad så är det dags att kyla ner sig. Medicinsk forskning har kunnat visa att den ansträngningen som kroppen går igenom för att kyla ner sig efter ett bastubesök faktiskt motsvarar samma typ av ansträngning som hjärtat och blodkärlen upplever vid vanligt motionsutövande. Det gör bastubadande i en infraröd bastun till ett mycket bra alternativ för de personer som av alla möjliga olika Skällinge har möjligheten att röra på sig riktigt så mycket som skulle krävas för att bibehålla en god hälsa när det kommer till hjärta och blodkärlen. Om man lider av högt eller lågt blodtryck så kan bastubadande i en infraröd bastu till och med träna kroppen att höja eller sänka blodtrycket. När man sitter i en infraröd bastu så försöker kroppen ständigt att kyla ner sig. Detta leder till en ökad hjärtverksamhet, både när det gäller volym och frekvens, vilket i sin tur leder till en ökad ämnesomsättning.

Hitta mopeddelar

Precis som med bilar kan det vara en djungel för den inte helt insatta när det kommer till moppedelar och hur man ska böra sig åt för att få tag på de bästa reservdelarna. Är du insatt i ämnet kan du enkelt surfa runt på nätet och beställa hem de reservdelar du behöver och sen gå ut till garaget och montera ihop dem. För den som inte är lika insatt kan det vara bra att ringa en verkstad, alternativt åka dit och berätta exakt vad du har för modell och märke och gärna visa bild i telefonen på det du behöver få bytt.

Så vilka delar behöver bytas? Ja, praktiskt taget alla kan komma att behöva bytas. Det beror självklar på mopedens ålder, hur länge du kört med den och vad för typ av årsmodell och märke. Olika modeller har olika svagheter, hos vissa kanske tändstiftet ger upp snabbt medan andra använder en form av däck som slits ut snabbare än andra.

Vilka reservdelar behövs

Många sajter erbjuder helhetslösningar där du kan köpa i princip hela din moppe på nytt. Knappt en reservdel saknas och de erbjuder även nästan alla märken. Startrelä, bromsar, cylindrar, lyktor, blinkers, framlyktor, batteri, förgasare, el-delar, bromsar, bromsskift, bromscylindrar, larm, mätare, tändstift, tändstiftstillbehör, luftfilter, munstycken, kopplingsfjäder, drevtillbehör, kedjor, tryckfjäder, kolvar, topplock, dekaler, chassi, hjälmar, glasögon, styre, pedaler, remmar, blinkers, däcktillbehör, ventiler med mera med mera.

Det finns även gott om butiker och verkstäder som erbjuder tjänster dit du enkelt kan köra din moppe, få den besiktigad och dina skadade delar bytta. Proceduren är egentligen inte särskilt annorlunda jämfört med bilar. Det är dock bra om du har viss koll på vad din moppe behöver, även om de allra flesta verkstäder är professionella, stolta yrkesutövare och många om att behålla sina kunder finns det tyvärr, precis som inom alla andra yrkeskårer, folk som gärna ser chansen att tjäna ett par tusenlappar extra på en osäker person som inte riktigt vet vad som behövs.

Tips för att undvika att råka ut för detta är att ta med en kunnig kompis. Du kan även googla i förväg vad en viss sak bör kosta så att du i alla fall har en uppfattning om vad som är rimligt. På så sätt kan du argumentera om verkstaden vill ha tre gånger så mycket betalt när du är där och visar upp din moppe.

Vinterkläder för barn i förskolan: snabbguide

Vinterkläder för barnPå vintern kan det kännas som ett helt projekt att klä småttingarna inför förskolan. På sommaren är det ju så enkelt: byxor, tröja och skor. Typ. På vintern är det lager på lager av kläder, mössor, vantar, overaller. Barnen ska kunna vara både ute och inne utan att bli varken kalla eller svettiga. Det är klurigt men det finns vissa tips som underlättar.

Inomhuskläder på vintern

Låt oss börja med vad barnen ska ha på sig inomhus på vintern. En variant är att helt enkelt bara köra på mjukisbyxor, t-shirt och tröja. En långärmad tunnare tröja kan fungera som alternativ. När det är kallt ute är det många föräldrar som väljer att klä sina barn i underställ, gärna av ull. Det är tillräckligt varmt inomhus och det blir lätt att klä på barnet overallen när det är dags att gå ut och leka. Tips: Undvik gärna strumpor med antihalk på vintern eftersom de gör att fötterna lättare blir kalla i vinterskorna.

Vinterkläder för utelek

När det är dags att gå ut och leka i snön börjar det roliga. För information går det att besöka denna sida om Reimas vinterkläder till barn. För utomhusaktiviteter krävs en mängd prylar. Ingen panik! Låt oss titta på vad som behövs. Först och främst behöver ditt barn vattentåliga vinterkläder. Det blir inte så kul om leken i snön gör att barnet blir blött. En vattentät, fodrad och slitstark overall är det bästa valet för många barn i förskolan. Alternativet är att välja byxa och jacka separat. Det är mer flexibelt men också mer att tänka på. Köp gärna overall eller byxa med ben som är slutna, alltså inte raka. Rak öppning på benen är endast bra om barnet ska åka skidor.

Även vinterskorna måste vara vädertåliga. Barn är ofta ute länge och leker i snön. Det får inte bli kallt om fötterna. En tjock sula och bra foder är ett måste. Utrusta barnet med två mössor. En tjock mössa för kalla vinterdagar och en lite tunnare mössa när det inte är så kallt ute. Ull är ett bra material för mössor. Samma sak för vantarna. Innan det har hunnit bli så kallt och när det är bra väder behövs bara ett par tunnare vantar. När snön lägger sig kommer barnet däremot att behöva ha ett par rejäla vattentäta vantar. Om det är kallt ute är det en god idé att klä barnen i flera lager. Tre lager med kläder ger ett gott skydd mot kyla.